865 kaarsjes verlichten Ereveld op Kerstavond

Het Russisch Ereveld in Leusden is dit jaar voor het eerst op Kerstavond verlicht. Vrijwilligers steken kort na zonsondergang 865 kaarsjes aan, zodat alle graven op het Ereveld aan het donker onttrokken worden.

Kerstmis is van oudsher een symbool van licht. Met lampjes in de kerstboom, een adventster voor het raam en brandende kaarsen op tafel doen we er alles aan om het duister te verjagen, op zijn minst in onze huizen en in onze harten. Vlak voordat we met onze vrienden en familie het kerstfeest induiken, willen we op 24 december ook op het Ereveld die kracht van licht laten zien.

,,Deze oorlogsslachtoffers liggen ver van huis begraven en hun families kunnen het graf niet zomaar bezoeken. Dus plaatsen wij dit jaar voor hen een kaarsje’’, vertelt Remco Reiding, oprichter van de Stichting Russisch Ereveld, die de nagedachtenis aan de in Leusden begraven Sovjetsoldaten levend houdt.

De kaarsjes worden op zondag 24 december vanaf 16.30 uur geplaatst. Iedereen is op deze kerstavond welkom om te helpen (graag aanmelden). Het project is mede mogelijk gemaakt door begraafplaats Rusthof.

Na afloop komen we bijeen op het voorplein van begraafplaats Rusthof. Daar worden zoals elk jaar warme drankjes geschonken, terwijl een koor kerstliederen zingt en iedereen een kerstbal met een boodschap of wens in een herdenkingsboom kan hangen.