101 soldaten krijgen plek in boek over Oezbekistan

Er is een boek uitgebracht met verhalen over Oezbekistan. In het boek staat ook een verhaal over de 101 Sovjetsoldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Amersfoort om het leven werden gebracht. Het merendeel van die soldaten kwam voor zover bekend uit Oezbekistan.

Het boek werd onlangs in Brussel officieel gepresenteerd en in ontvangst genomen door de ambassadeur van Oezbekistan, Dilyor Khakimov. Er staan dertien verhalen in over het land, bijeengebracht door Burhanettin Carlak. Meer informatie is te vinden door hier te klikken.

24 soldaten stierven van honger, ziekte en mishandeling in Kamp Amersfoort. De resterende 77 werden in een bos achter het kamp gefusilleerd. Alle 101 liggen begraven op het Sovjet Ereveld bij begraafplaats Rusthof in Leusden.

Op vrijdag 9 april organiseert de Stichting Sovjet Ereveld voor de negende keer een herdenking voor de 101 soldaten. Met burgemeester Bouwmeester (Leusden) en loco-burgemeester Kraanen (Amersfoort) plaatsen we kaarsjes bij Monument Koedriest, dat is opgericht op de executieplek. Helaas is de herdenking door de coronapandemie niet toegankelijk voor publiek.