Ambassadeurs leggen krans op Sovjet Ereveld

Foto’s Jeroen Hendriks

De ambassadeurs van Rusland, Armenië, Azerbeidzjan, Kazachstan en Wit-Rusland hebben vanmorgen op het Sovjet Ereveld in Leusden ieder een krans gelegd. Ze toonden daarmee hun respect voor de 865 oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie die er begraven liggen.

Het Nederlandse ministerie van defensie werd vertegenwoordigd door luitenant-kolonel Peter van Stee. Ook de burgemeester Gerolf Bouwmeester van Leusden en Lucas Bolsius van Amersfoort legden een krans. De ceremonie werd afgesloten door Remco Reiding en Alex Engbers van de Stichting Sovjet Ereveld.

Door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus kon er geen publiekelijke herdenking plaatsvinden. De videobeelden van de kranslegging zijn later vandaag te zien op de website van de Stichting Sovjet Ereveld: www.sovjet-ereveld.nl. ,,Zo kunnen veel mensen die het Ereveld jaarlijks bezoeken er op deze bijzondere dag in elk geval op afstand toch bij zijn’’, zei directeur Remco Reiding.

In Rusland en andere voormalige Sovjetrepublieken wordt op 9 mei de overwinning op nazi-Duitsland gevierd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen meer dan 26 miljoen militairen en burgers van de Sovjet-Unie om het leven. ,,Het is belangrijk dat we beseffen welke enorme offers de volkeren van de Sovjet-Unie hebben gebracht’’, zei Reiding. ,,In het bijzonder mogen we de 865 oorlogsslachtoffers die op dit Ereveld in Nederland begraven liggen niet vergeten.’’

Het Ereveld in Leusden was lang een min of meer vergeten plek. De Stichting Sovjet Ereveld heeft de laatste jaren meer dan tweehonderd soldaten die op het Ereveld begraven liggen geïdentificeerd en hun familieleden opgespoord. Daarnaast zet de stichting zich in voor het levend houden van de nagedachtenis aan de soldaten.

De ambassadeur van Azerbeidzjan, Z.E. Fikrat Akhundov

De ambassadeur van Armenië, Z.E. Tigran Balayan

Dhr. Stanislav Vassilevsky namens de Republiek Wit-Rusland

Dhr. Aidar Shakenov, namens de Republiek Kazachstan

Ambassadeur van de Russische Federatie, Z.E. Alexander Shulgin

De burgemeester van Leusden, Gerolf Bouwmeester, en de burgemeester van Amersfoort, Lucas Bolsius

Luitenant-kolonel Peter van Stee namens het Nederlandse ministerie van defensie

Remco Reiding en Alex Engbers namens de Stichting Sovjet Ereveld