Delegatie uit Navoi (Oezbekistan) strooit aarde uit op Ereveld

Foto’s Jeroen Hendriks

Vertegenwoordigers van de provincie Navoi in Oezbekistan hebben een kijkje genomen op het Sovjet Ereveld in Leusden. Ze bereidden een officieel bezoek voor van een delegatie onder leiding van de gouverneur.

Op het Ereveld ligt tenminste één soldaat uit de provincie Navoi begraven: Said Kacharov. Namens diens broer Adiz strooiden de vertegenwoordigers aarde uit bij zijn graf. Ook plaatsten ze er een kruik uit zijn geboortestadje Noerata. Broer Adiz behoort tot het gezelschap dat begin mei naar Nederland komt.

In Oezbekistan is de laatste jaren mede dankzij inspanningen van de Stichting Sovjet Ereveld toenemende aandacht voor de soldaten die in Leusden begraven liggen.

President Mirzijojev hecht grote waarde aan het levend houden van de nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft daarbij de 101 Oezbeekse Sovjetsoldaten die hier om het leven werden gebracht speciaal genoemd.

Samen met het ministerie van film werkt de Stichting Sovjet Ereveld sindsdien aan een documentaire over de 101 Sovjetsoldaten die in en nabij Kamp Amersfoort om het leven werden gebracht. De regionale overheid in de provincie Samarkand maakt die documentaire mede mogelijk.

Ook in de provincie Navoi is grote belangstelling voor de Oezbeekse oorlogsslachtoffers die in Leusden begraven liggen. Gouverneur Kaboel Toersoenov schreef een officiële dankbrief, die deze week aan Remco Reiding (directeur) en Alex Engbers (bestuursvoorzitter) van de Stichting Sovjet Ereveld werd overhandigd.

Klik hier voor de Letter of Gratitude.