Doorbraak in onderzoek naar identiteit Sovjetsoldaten

Er is een doorbraak in het onderzoek naar de identiteit van de soldaten die op het Sovjet Ereveld begraven liggen. De Stichting Sovjet Ereveld heeft een nieuwe bron weten aan te boren, die voordien geheim was.

Als gevolg daarvan komt de stichting in het bezit van meer dan honderd documenten over de soldaten die op het Sovjet Ereveld begraven liggen. ,,Daarmee verwachten we ongeveer twintig soldaten te kunnen identificeren’’, zegt Remco Reiding, directeur van de Stichting Sovjet Ereveld. ,,En als we zeker weten wie de soldaten zijn, kunnen we ook hun families opsporen en informeren.’’

De afgelopen maanden heeft de stichting meer dan 150 brieven gestuurd naar evenzovele instanties in de voormalige Sovjet-Unie. Met de vraag om documenten over het verblijf van soldaten in krijgsgevangenschap toe te sturen. Die documenten vielen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in handen van de geallieerden.

Langzaam maar zeker druppelen de antwoorden van archieven binnen. ,,Op basis van die eerste resultaten kun je spreken van een grote doorbraak’’, zegt Reiding, die al meer dan twintig jaar onderzoek doet naar de identiteit van de in Leusden begraven Sovjetsoldaten.

Lees ook het uitgebreide interview met Remco en bekijk de video over de doorbraak bij AD Amersfoortse Courant.