Oezbekistan: op bezoek bij de gouverneur

Vrolijk stapt Erkinjon Toerdimov op zijn buitenlandse gast af. ,,Dank u voor de ontvangst”, zegt Remco Reiding. ,,Nee, ú bedankt!”, antwoordt Toerdimov.

De voorbereide presentatie met wat uitleg over het Ereveld en de daar begraven Oezbeken kan gelijk in de prullenbak. De gouverneur heeft het boek Kind van het Ereveld van Remco gelezen. En sindsdien laat de daarin beschreven geschiedenis van 101 van zijn landgenoten hem niet meer los. Te meer daar er aanwijzingen zijn dat tenminste een deel van de in Amersfoort vermoorde Oezbeken uit Samarkand komt. En juist van deze regio is Toerdimov sinds 2018 de baas.

Over financiële steun verlenen aan een documentaire over dit onderwerp hoeft hij geen seconde na te denken. ,,Als jullie nu een budget hadden kunnen overleggen”, zegt hij tegen de makers, ,,dan had ik het vandaag nog geregeld. Want ik ben blij een bijdrage te kunnen leveren aan het tonen van de moed en menselijkheid van onze landgenoten. Jongeren moeten weten hoe ijverig en volhardend onze voorouders zijn geweest.”

De minister van film, Firdavs Abdoechalikov, knikt instemmend. Ook hij is vanuit de hoofdstad Tasjkent meegereisd naar Samarkand voor dit project. ,,Het zou mooi zijn als Oezbeken een voorbeeld nemen aan de Nederlanders die jaarlijks een kaarsje aansteken of bloemen plaatsen voor de omgekomen Oezbeken”, zegt Abdoechalikov.

We maken nog foto’s bij de Oezbeekse vlag en Remco mag niet vertrekken voordat hij zijn boek heeft voorzien van een persoonlijke boodschap voor de gouverneur.