Soldaat Aleksandr krijgt na 73 jaar eindelijk een gezicht

73 jaar nadat hij op het Sovjet Ereveld in Leusden werd begraven, heeft de soldaat in graf nummer 391 eindelijk een gezicht gekregen. Zijn foto staat op zijn krijgsgevangenekaart, die vandaag in het bezit is gekomen van de Stichting Sovjet Ereveld.

Twintig jaar geleden slaagde onderzoeker Remco Reiding er al in de soldaat te identificeren als Aleksandr Petrovitsj Petrov uit het dorpje Tsjoemaki in de provincie Belgorod. In 2004 werd zijn familie opgespoord. Reiding vertelde de nabestaanden dat Aleksandr niet langer vermist is, maar op het Sovjet Ereveld begraven ligt. De familie van de soldaat beschikte echter niet over een foto.

Nu heeft Aleksandr dan toch een gezicht gekregen. Hij was net een maand 18 jaar, toen de oorlog uitbrak en hij naar het front moest om het land te verdedigen. Na een jaar vechten maakten de Duitsers Aleksandr op 4 augustus 1942 in de havenstad Sevastopol op de Krim krijgsgevangen. Ze brachten hem over naar het kamp IV B in Mühlberg am Elbe.

In dat kamp gaven de Duitsers hem een nummer (194471) en legden ze zijn gegevens vast op een persoonskaart. Ook maakten ze voor die kaart een foto van Aleksandr. Hij staat er met al kaalgeschoren hoofd op. Opvallend zijn de heldere ogen, de flaporen en het jongensachtige gezicht. Zijn naam en nummer zijn op een bordje onder de foto geschreven.

Aleksandr bracht bijna drie jaar door in Duitse gevangenschap. Op 22 mei 1945, drie dagen voor zijn 22e verjaardag, overleed hij in een ziekenhuisbed in Bad Lippspringe aan longtuberculose. Hij werd begraven in Margraten en in 1947 herbegraven op het Sovjet Ereveld.

Aleksandr is nog te adopteren. Wilt u ervoor zorgen dat hij niet langer vergeten is, reageer dan hieronder of mail naar adoptie@sovjet-ereveld.nl.