Soldaat krijgt na 75 jaar eindelijk een gezicht

Al sinds de oorlog lag hij onder een verkeerd gespelde naam begraven op het Sovjet Ereveld in Leusden. Nu is eindelijk duidelijk wie hij is: Timofej Gendin. Vandaag kregen zijn kleinkinderen in Oekraïne te horen dat opa niet langer vermist is.

In het dorpje Soldatske, aan de grens met Rusland, ging het vandaag als een lopend vuurtje door de onverharde straten. Onze opa is gevonden!

Decennialang had de familie van Timofej Gendin zich afgevraagd wat er toch met hem was gebeurd, nadat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog naar het front was vertrokken. Nooit keerde hij terug en nooit hoorde de familie nog iets over hem. Zijn vrouw Jekaterina en hun drie kinderen – zoon Pavel, dochters Lidia en Ljoebov – bleven in onzekerheid achter. Allen zijn inmiddels gestorven.

Het verlossende nieuwsbericht van Stichting Sovjet Ereveld over het lot van hun geliefde Timofej kwam pas deze week. Uit het verre Nederland. Bijna tachtig jaar nadat Timofej in 1941 naar het front was vertrokken vanuit Soldatske, niet ver van de stad Soemy in het noordoosten van Oekraïne.

Timofej werd krijgsgevangen genomen door de Duitsers, bevrijd door de Amerikanen en begraven in het Limburgse Margraten. Daarvandaan werd het stoffelijk overschot van Timofej overgebracht naar het Sovjet Ereveld in Leusden, waar nu 865 oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie rusten. Zijn identiteit werd niet vastgesteld en zijn familie dus niet geïnformeerd.

Jekaterina en Timofej

Op dat Sovjet Ereveld begon in 1998 de langdurige zoektocht van Amersfoorter Remco Reiding naar de identiteit van de soldaten. Pas onlangs wist Reiding na jaren van archiefonderzoek te achterhalen dat met ‘Timofen Hentin’ in werkelijkheid Timofej Denisovitsj Gendin uit Soldatske werd bedoeld. Daarna was het een koud kunstje om zijn familie te vinden, want die woont nog in hetzelfde dorp als 75 jaar geleden.

De kleinkinderen toonden zich bijzonder emotioneel over het onverwachte nieuws. Ze wachten ongeduldig op alle informatie die over hun opa bekend is. Reiding, directeur van Stichting Sovjet Ereveld, stuurt hen binnenkort alle documenten en de foto van het graf. In totaal heeft hij meer dan 210 families opgespoord.