Stichting Sovjet Ereveld wint Gouden Terebinth

De Gouden Terebinth, de landelijke prijs voor organisaties die zich inspannen voor funerair erfgoed, is gisteren uitgereikt aan de Stichting Sovjet Ereveld. De stichting krijgt de prijs voor de niet aflatende inzet om de herinnering levend te houden aan 865 oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie.

In de afgelopen twee jaar organiseerden de vrijwilligers in Leusden volgens de jury een indrukwekkend aantal projecten: een kaarsjesavond, theatrale audiotours, lezingen, herdenkingen en gastlessen. Bovendien doet de stichting onderzoek naar het verleden van de Sovjetsoldaten, zoekt ze actief naar nabestaanden en betrekt ze met succes de jeugd bij de geschiedenis van het Ereveld.

Initiatiefnemer en directeur Remco Reiding ontving de prijs in de volle aula van begraafplaats Tolsteeg in Utrecht uit handen van Bert Lever, voorzitter van de Stichting Terebinth. De prijs bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van duizend euro, dat wordt besteed aan het grafbezoek van familieleden van soldaten en een bijeenkomst voor publiek met deze nabestaanden.

De jury voegde daar nog aan toe: ,,De bekroonde stichting levert door haar inzet een bijdrage aan de medemenselijkheid en de verbetering van de internationale verhoudingen, iets wat in dit gedenkjaar een extra waardering verdient.’’

De andere genomineerden waren de Stichting Oude Kerkhof in Roermond en de Nederlandse Stichting tot Behoud van de Graftrommel in Veenhuizen.

Het oordeel van de jury:

De winnaar van de Gouden Terebinth is actief voor een locatie die lang was vergeten. Zij heeft zich bijzonder ingezet om kennis te vermeerderen, jeugd te betrekken en vernieuwende projecten te entameren. Ze zet zich in om vernieuwend te blijven. Ze is daarbij uiterst transparant in haar berichtgeving, haar beleid en haar verantwoording. Juist die aspecten wijzen op zorgvuldigheid en getuigen van professionaliteit. Daarnaast vindt de jury dat het in het jaar van 75 jaar bevrijding past om een organisatie te eren, die zich specifiek inzet voor de herinnering van oorlogsslachtoffers. De bekroonde stichting levert door haar inzet een bijdrage aan de medemenselijkheid en de verbetering van de internationale verhoudingen, iets wat in dit gedenkjaar een extra waardering verdient.

De jury kent de Gouden Terebinth 2020 toe aan de Stichting Sovjet Ereveld in Leusden.