75 jaar na einde oorlog toch nog soldaat geïdentificeerd

75 jaar na het einde van de oorlog is een soldaat geïdentificeerd die op het Sovjet Ereveld begraven ligt. Nieuw onderzoek heeft ertoe geleid dat we nu zekerheid hebben om wie het gaat. De familie van de soldaat is nog niet gevonden.

Al meer dan twintig jaar vroeg onderzoeker Remco Reiding zich af wie toch de soldaat in graf nummer 572 is. Heet hij de in 1906 geboren soldaat werkelijk Andrej Alanin? Of is er, zoals vaker, een schrijffout gemaakt in zijn naam?

Er staat weliswaar maar één soldaat met de naam Andrej Alanin te boek als vermist, maar die is volgens de dossiers eind maart 1942 in de omgeving van Leningrad (nu Sint Petersburg) gesneuveld. Afkomstig uit Krasnojarsk. Geboortejaar onbekend.

De laatste maanden is nieuw onderzoek gedaan naar soldaten van wie de identiteit niet vaststaat. Een aanvraag bij het regionale archief in Krasnojarsk leidde tot de onverwachte vondst van de krijgsgevangenenkaart van Andrej Alanin. Onverwacht, omdat hij als gesneuveld te boek stond.

In werkelijkheid blijkt deze Andrej Alanin in maart/april 1942 krijgsgevangene te zijn genomen door de Duitsers. In september 1943 komt hij terecht in het kamp Stalag VI A in Hemer. Daar eindigt het spoor aan Russische zijde.

Op het Ereveld ligt echter een soldaat met die naam die na een verblijf in hetzelfde kamp is overleden. Het is duidelijk dat dit één en dezelfde Andrej Alanin is. Want ook het geboortejaar 1906 blijkt overeen te komen.

Nu zeker is om wie het gaat, kan ook de familie van Alanin worden opgespoord. Dat zal 75 jaar na de oorlog geen eenvoudig karwei worden.

Het graf van Alanin is nog niet geadopteerd. Klik hier om zijn graf te adopteren.