77 kaarsjes op executieplek Sovjetsoldaten

Op 9 april werden in alle vroegte 77 kaarsen geplaatst voor de 77 Sovjetsoldaten die op die dag in 1942 werden doodgeschoten. De ceremonie werd bijgewoond door de ambassadeurs van Oezbekistan en Wit-Rusland, vertegenwoordigers van de ambassades van Armenië, Kirgizië en Rusland, de burgemeester van Leusden en de loco-burgemeester van Amersfoort.

Lees hier de toespraken van Remco Reiding en Sardor Khashimov én het gedicht van Jacques de Waart, dat bestaat uit een zin van 24 woorden, een zin van 5 woorden en 18 zinnen van vier woorden. (24 soldaten waren al overleden, de overige 77 werden doodgeschoten in een groepje van vijf en daarna groepjes van vier.)

Meer dan 120 mensen namen deel aan de herdenking, die werd georganiseerd door de Stichting Sovjet Ereveld in samenwerking met Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort en de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort.

De kaarsjes herinneren aan de levens van 101 jonge Sovjetsoldaten die in en nabij Kamp Amersfoort werden vermoord. In het kamp kwamen 24 van deze jongens om het leven door honger, ziekte en mishandeling. Op 9 april 1942 werden de overgebleven 77 soldaten door de Duitse bezetter doodgeschoten.

De 101 liggen als onbekende Sovjetsoldaten begraven op het Sovjet Ereveld aan de Dodeweg in Leusden. Hun identiteit is nooit komen vast te staan. De meesten kwamen naar verluidt uit Oezbekistan.

De foto’s hieronder zijn gemaakt door Marco Hofsté.

r d