9 mei: besloten kranslegging op Sovjet Ereveld

De ambassadeurs van Armenië, Azerbeidzjan, Kazachstan, Oezbekistan, Rusland en Wit-Rusland leggen op zondag 9 mei een krans op het Sovjet Ereveld. Ze herdenken daarmee de 865 oorlogsslachtoffers die er begraven liggen.

Tijdens de besloten ceremonie betonen ook Nederlandse autoriteiten hun respect voor de oorlogsslachtoffers uit de voormalige Sovjet-Unie. Onder meer vertegenwoordigers van de ministeries van defensie en buitenlandse zaken, de burgemeester van Amersfoort, de loco-burgemeester van Leusden en bestuur en directie van de Stichting Sovjet Ereveld leggen een krans.

De genodigden betreden het Ereveld om beurten, in tijdslots. Daardoor zijn op geen enkel moment tijdens de ceremonie veel mensen tegelijk bij elkaar.

Het Sovjet Ereveld, bij de Amersfoortse begraafplaats Rusthof, is daardoor op zondag 9 mei van 10.30 tot 12.00 uur niet toegankelijk voor publiek. De autoriteiten raden niet-genodigden aan om het Sovjet Ereveld op 9 mei te mijden vanwege de verwachte drukte wegens Moederdag én Overwinningsdag. De organisatie van andere bijeenkomsten ter plekke is niet toegestaan.

Op 9 mei, in verschillende voormalige Sovjetrepublieken ‘Overwinningsdag’, wordt op het Sovjet Ereveld jaarlijks een officiële herdenking gehouden. Die wordt georganiseerd door de ambassade van de Russische Federatie in samenwerking met andere ambassades en de Stichting Sovjet Ereveld.