Documentaire over massamoord op nationale tv in Oezbekistan

Het Oezbeekse ministerie van film zendt deze week een documentaire uit over de 101 in Leusden vermoorde Sovjetsoldaten. De documentaire is gemaakt in opdracht van de president van het land en is tot stand gekomen in samenwerking met de Stichting Sovjet Ereveld.

De 101 soldaten, voor het merendeel uit Oezbekistan, kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven. 24 soldaten stierven van honger, ziekte en mishandeling in Kamp Amersfoort. De resterende 77 werden in een bos achter het kamp gefusilleerd. Het zou de op één na grootste executie in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn.

Alle 101 liggen begraven op het Sovjet Ereveld bij begraafplaats Rusthof in Leusden. De Stichting Sovjet Ereveld zet zich sinds 2010 permanent in voor het levend houden van de nagedachtenis aan de soldaten.

De documentaire wordt in Oezbekistan op 9 mei, de Dag van herinnering en eer, op verschillende landelijke televisiekanalen gelijktijdig uitgezonden. De film heeft in het Oezbeeks de titel ‘Standvastigheid’ gekregen en heet in het Russisch, de tweede taal van het land, ‘Ongebroken’.

In de voormalige Sovjetrepubliek kwamen 588.000 mannen niet terug van het front tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat zijn meer oorlogsslachtoffers dan de Verenigde Staten.