Expositie Naar huis? te bezichtigen in Rietveldpaviljoen

De expositie Naar huis? is van 3 december 2020 t/m 3 januari 2021 te zien in het Amersfoortse Rietveldpaviljoen, de thuisbasis van 033fotostad. De tentoonstelling bevat ook enkele foto’s uit de collectie van de Stichting Sovjet Ereveld. Daarnaast zijn er beelden van een Russische fotograaf die niet eerder in Nederland te zien waren.

De expositie geeft in beeld en verhaal een impressie van het verlangen naar thuis en de zoektocht naar familie en bekenden. De ontreddering, het weerzien of het vinden van een nieuw thuis, soms ver van huis, wordt treffend in beeld gebracht. Veel families hebben nooit antwoord gekregen op de vraag waar hun geliefden zijn gebleven.

De expositie laat allerlei facetten van dit thema zien. Miljoenen mensen met uiteenlopende achtergronden zijn op doortocht in Europa of daarbuiten. Ze zijn bevrijd of gevlucht uit concentratiekampen, ze waren onderduikers, dwangarbeiders, krijgsgevangenen of vluchtelingen. Ook militairen willen naar huis: Canadezen, Britten, Amerikanen, Polen, Russen en Duitsers. De beelden zijn afkomstig uit allerlei landen.

De expositie wordt georganiseerd door 033fotostad i.s.m. de Stichting Sovjet Ereveld en Kamp Amersfoort en in het kader van 75 jaar Vrijheid. Het geheel is mede mogelijk gemaakt met steun van het Vfonds, de stad Amersfoort en de stichting Kunst in Amersfoort. De expositie Naar huis? was in september en oktober al te zien in de Sint Joriskerk in Amersfoort.

Bezoekersinformatie
Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8, Amersfoort
Openingstijden: donderdag t/m zondag, 12.00 – 17.00 uur
Kosten: € 3,50 p.p.