Help mee met plaatsen bloemen op alle oorlogsgraven

Ook dit jaar plaatsen vrijwilligers op 3 mei bloemen op alle oorlogsgraven in Leusden. Op elk graf staat daardoor tijdens Dodenherdenking een boeket.

,,Nu er oorlog woedt in Europa, is het extra belangrijk om stil te staan bij oorlogsslachtoffers’’, zegt Remco Reiding, directeur van Stichting Sovjet Ereveld, die de bloemenactie jaarlijks organiseert.

Op het Sovjet Ereveld liggen 865 oorlogsslachtoffers begraven uit verschillende Sovjetrepublieken (zo ook meer dan honderd Oekraïners). Ernaast, op begraafplaats Rusthof, liggen ongeveer 300 geallieerde en 175 Nederlanders oorlogsslachtoffers. ,,De meeste families wonen ver weg. Wij doen wat zij niet kunnen: een bloemetje plaatsen bij al die jongemannen die 80 jaar geleden ver van huis omkwamen.’’

In totaal gaat het om 1340 bossen bloemen, dus alle hulp is welkom. Ook worden meer dan honderd foto’s van soldaten bij de graven geplaatst. Wie op dinsdag 3 mei van 13.00 tot 15.00 uur wil helpen, kan een mailtje sturen naar bijeenkomsten@sovjet-ereveld.nl.

Het plaatsen van bloemen is mogelijk dankzij de adoptanten van Stichting Sovjet Ereveld, de gemeenten Leusden en Amersfoort, begraafplaats Rusthof en de Oorlogsgravenstichting. Op zondag 15 mei van 10.30 tot 12.00 uur ruimen vrijwilligers de bloemen weer op.