Kaarsjes branden voor 77 gefusilleerde soldaten

Bij monument Koedriest in Leusden zijn vanmorgen vroeg kaarsjes geplaatst ter nagedachtenis aan de 77 Sovjetsoldaten die op 9 april 1942 werden gefusilleerd. Meer dan 130 mensen woonden de herdenking bij.

Aangrijpend was de aanwezigheid van een kleindochter van één van de soldaten. Zij sprak de aanwezigen geëmotioneerd toe. ,,We zijn ongelooflijk blij dat we het lot van onze grootvader te weten zijn gekomen’’, zei Dilnaz Baratova uit Kazachstan in een indrukwekkende toespraak. Niet eerder bezocht een nabestaande de executieplek.

De 77 gefusilleerde mannen behoorden tot een groep van 101 Sovjetsoldaten uit Centraal-Azië, die de nazi’s in september 1941 naar Kamp Amersfoort hadden gebracht. In het kamp kwamen 24 soldaten om door honger, ziekte en mishandeling.

De 101 werden na de oorlog naamloos begraven op het Sovjet Ereveld. Pas vorig jaar slaagde Stichting Sovjet Ereveld erin de identiteit van één van de soldaten vast te stellen en zijn familie op te sporen.

,,De nazi’s slaagden niet in hun missie, want vergeten zijn ze niet’’, zei Remco Reiding, directeur van Stichting Sovjet Ereveld, in zijn toespraak. ,,En geheel naamloos en anoniem zijn ze ook niet meer.’’

Ter nagedachtenis aan de 24 soldaten die in het kamp overleden plaatsten leerlingen van ’t Atrium en het Corderius College witte kaarsjes bij het monument op de executieplek. De overige aanwezigen plaatsten 77 rode kaarsjes voor de gefusilleerde soldaten.

Tijdens de plechtigheid droeg Thijs Jansen een speciaal voor de gelegenheid geschreven gedicht voor.

De kaarsjes werden beschikbaar gesteld door Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort. Het geluid werd verzorgd door VIA AV. Het ontbijt na afloop van de herdenking werd aangeboden door Kamp Amersfoort.

De reis van Dilnaz is mogelijk gemaakt door de Contribute Foundation. Ook DELA Fonds, Stichting De Boom, Rabo ClubSupport en Stichting Terebinth dragen bij aan grafbezoek van nabestaanden.

Foto’s Klaas van Huizen