Kleindochter voor het eerst op executieplek en Sovjet Ereveld

Dilnaz Baratova bracht deze week een bezoek aan de fusilladeplaats en het graf van haar opa. Beide keren begon het te regenen, toen ze knielde. ,,Mijn opa huilt met me mee’’, zei Dilnaz, naar boven wijzend.

Haar opa Ilsja Machametov behoorde tot de 77 Sovjetsoldaten die op 9 april 1942 in Leusden werden vermoord. Zij werden als onbekenden begraven op het Sovjet Ereveld. In welk van de 77 graven Ilsja ligt, is nog onbekend.

Dilnaz liep langs alle stenen en besloot haar bloemen te plaatsen bij graf 53. Zo vond ze toch een concreet plekje om haar opa te gedenken.

Op 9 april nam Dilnaz als eerste nabestaande deel aan de herdenking van de fusillade van de 77 Sovjetsoldaten. ,,Het voelde alsof ik vandaag mijn opa heb begraven’’, zo vertelde Dilnaz. ,,Het is zwaar om het pad te lopen dat hij 80 jaar geleden heeft gelopen. Maar ik ben enorm dankbaar dat wij nu eindelijk weten waar hij is gebleven.’’

Gelukkig was er ook kans om wat rust te nemen en wat van Nederland te zien. Inmiddels in Dilnaz weer terug naar Kazachstan, met veel herinneringen en foto’s van haar onvergetelijke bezoek.

De kaarsjes werden beschikbaar gesteld door Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort. Het geluid werd verzorgd door VIA AV. Het ontbijt na afloop van de herdenking werd aangeboden door Kamp Amersfoort.

De reis van Dilnaz is mogelijk gemaakt door de Contribute Foundation. Ook DELA Fonds, Stichting De Boom, Rabo ClubSupport en Stichting Terebinth dragen bij aan grafbezoek van nabestaanden.

Foto’s Klaas van Huizen, Natalia de Jong