Ministerie van film in Tasjkent laat documentaire maken over 101

Op uitnodiging van het ministerie van film zijn we voor de tweede keer naar Oezbekistan. Lees de verhalen van oktober 2018 hier terug.

Direct na onze nachtvlucht via Istanboel hebben we een goed gesprek gehad met de minister van film van Oezbekistan (met blauwe coltrui). We maakten kennis met de directeur van de filmstudio en de uitgekozen regisseurs die een documentaire gaan maken over de 101 Oezbeken die in en nabij Kamp Amersfoort om het leven werden gebracht. Die komt nog voor de 75-jarige herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog tot stand in samenwerking met onze stichting.

De filmploeg zal aanwezig zijn bij de herdenking op 9 april bij monument Koedriest. (Kom allemaal een kaarsje plaatsen om 06:30 uur ‘s ochtends!)

Het is nog altijd de bedoeling dat er daarnaast ook een speelfilm wordt gemaakt over dit onderwerp. Daarover vinden nog gesprekken plaats.

Ook heeft de minister zijn medewerking toegezegd bij het verkrijgen van toegang tot de archieven, in de hoop dat zich daar nog enkele sporen bevinden van deze 101 als onbekenden begraven Sovjetsoldaten.