Monument in Duitsland onthuld voor soldaten van Sovjet Ereveld

In Lüdenscheid is een monument onthuld met de namen van 133 oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie die op het Sovjet Ereveld in Leusden begraven liggen. Ze stierven in de Duitse stad aan tuberculose.

Het monument stelt twee longen voor met allemaal longblaasjes. Alle 234 in het Reservelazarett Baukloh overleden Sovjetsoldaten leden aan de longziekte tuberculose, als gevolg van de erbarmelijke wijze waarop ze in krijgsgevangenschap waren behandeld.

De Amerikanen namen de stoffelijke resten van de soldaten direct na de oorlog mee naar Nederland. Voor hun komst en na hun vertrek van het Amerikaanse leger werden gestorven soldaten ter plekke begraven.

Lang was in Lüdenscheid, veertig kilometer ten zuiden van Dortmund, niet bekend dat 234 krijgsgevangenen uit de Sovjet-Unie in het Reservelazarett Baukloh waren gestorven. De Amerikanen hadden het ziekenhuis, op een heuvel net buiten de stad en buiten het zicht van de lokale bevolking, gevorderd.

Pas toen onderzoeker Remco Reiding in 2009 in Lüdenscheid navraag deed, hoorden lokale historici voor het eerst over de vele Sovjetsoldaten die in april, mei en juni 1945 waren gestorven in hun stad. En nu is er dan een monument met de namen van de krijgsgevangenen, deels aangeleverd door Stichting Sovjet Ereveld. ,,Zonder Remco Reiding en zijn medewerkers was dit monument er niet geweest”, zei initiatiefnemer Matthias Wagner bij de onthulling.

De ceremonie werd bijgewoond door twee schoolklassen en de loco-burgemeester van Lüdenscheid. ,,De namen van deze jongens zijn ook in Duitsland niet langer uitgewist”, zei Reiding. ,,Maar ze zijn meer dan namen. Ze hadden een vrouw en kinderen, een gezicht, een leven. Laten we gezamenlijk proberen hun verhalen te achterhalen en doorvertellen.”

Op het Sovjet Ereveld staan momenteel foto’s van meer dan honderd soldaten bij hun graf. Ze geven de stenen een gezicht. De foto’s zijn nog tot het einde van de maand te bezichtigen.