Oekraïens meisje na 75 jaar eindelijk geïdentificeerd

Meer dan 75 jaar bleef onduidelijk wie het meisje was dat op het Sovjet Ereveld in graf 815 begraven lag. Nu is ze eindelijk geïdentificeerd.

Al sinds de Tweede Wereldoorlog lag ze onder een verbasterde naam begraven. Dankzij aanvullend onderzoek van vrijwilligers van Stichting Sovjet Ereveld is deze week vastgesteld dat ‘Katharina Zokolowa’ in werkelijkheid de 21-jarige Jekaterina Karpovna Tsokalo uit Doebrovka nabij Kiev is.

Jekaterina werd na de Duitse inval in de Sovjet-Unie als dwangarbeidster afgevoerd naar Duitsland. Ze belandde in de Kruppfabriek in Rheinhausen, bij Duisburg, waar ze onder erbarmelijke omstandigheden met duizenden andere Ostarbeiter zwaar werk moest verrichten.

De grafsteen van Katerina.

In de chaotische eindfase van de oorlog belandde Jekaterina in Nederland. Vermoedelijk eerst in Limburg, uiteindelijk in Leeuwarden. Russische meisjes vielen daar op en verschillende – onder wie vermoedelijk Jekaterina – werden geïnterviewd door de Leeuwarder Koerier (zie hier).

In Leeuwarden maakte Jekaterina de bevrijding mee. Maar door de slechte omstandigheden tijdens de dwangarbeid bleek ze te lijden aan een ongeneeslijke ziekte: longtuberculose. Maanden na de oorlog – op 23 september 1945 – stierf ze toch nog. In het Sint Bonifatius Hospitaal in Leeuwarden. Ze werd 21 jaar.

Jekaterina werd eerst begraven in Huizum. Op 14 mei 1948 kreeg ze een laatste rustplaats op het Sovjet Ereveld. Haar familie kreeg nooit te horen dat Jekaterina in Nederland is gestorven en een graf heeft. Vrijwilligers van Stichting Sovjet Ereveld spoorden haar nabestaanden op en vertelden wat er met Jekaterina was gebeurd. Haar nichtje brak direct in tranen uit. Eindelijk wisten ze waar Jekaterina gebleven was.