Op Rusthof krijgt elk oorlogsgraf een kaarsje

Op Kerstavond brandt op begraafplaats Rusthof op elk oorlogsgraf een kaarsje. Vrijwilligers plaatsen in totaal meer dan 1300 exemplaren.

De kaarsjes zijn beschikbaar gesteld door Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort. De Stichting Sovjet Ereveld plaatst ze met hulp van vrijwilligers. Niet alleen bij de graven van Sovjetsoldaten, maar ook bij de Nederlandse en andere geallieerde oorlogsslachtoffers.

Op het Sovjet Ereveld naast begraafplaats Rusthof liggen 865 Sovjetsoldaten. Op Rusthof liggen 176 Nederlandse en 294 buitenlandse oorlogsslachtoffers begraven. Het betreft vliegtuigbemanningen uit onder meer Groot-Brittannië, Canada en Polen, maar ook Tsjechoslowaken, Italianen en Grieken. Op geen plek in Nederland liggen zoveel verschillende nationaliteiten bijeen als op Rusthof.

Op 24 december om 16.30 uur worden de kaarsjes geplaatst. ,,We zijn blij dat zoveel mensen jaarlijks helpen’’, vertelt initiatiefnemer Remco Reiding van de Stichting Sovjet Ereveld. ,,De meeste buitenlandse oorlogsslachtoffers liggen duizenden kilometers van huis begraven. Hun nabestaanden zijn zelf niet in staat op Rusthof een kaarsje aan te steken.’’

Bezoekers kunnen ook bijdragen door een donatie te doen. ,,We willen graag dat de maatschappij met ons de nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers levend houdt’’, zegt Wilco Plaggenborg, directeur van Rusthof. ,,Daarom bieden we mensen de kans om ons te helpen de oorlogsgraven op Kerstavond te verlichten.’’

Kerstavond op Rusthof is al jaren een traditie. Jaarlijks komen er twee- tot drieduizend bezoekers. Ze worden ontvangen met warme chocolademelk en glühwein. En iedere bezoeker kan een kaarsje krijgen om op het graf van een dierbare te plaatsen. ,,We zijn blij dat we dankzij dit gezamenlijke initiatief ook de oorlogsgraven aan het duister kunnen onttrekken’’, zegt Plaggenborg.

 

Meld je aan voor Kerstavond (niet verplicht, maar wel zo prettig voor de organisatie).