Russen willen stukje ‘heilige’ Leusdense grond overbrengen

De Russische autoriteiten willen wat aarde van het Sovjet Ereveld overbrengen naar Moskou. Daar krijgt het zakje met aarde een permanente plek in een monument ter herinnering aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Het Sovjet Ereveld in Leusden is één van de meer dan 15.000 begraafplaatsen waar aarde bijeen wordt gebracht. Tijdens de oorlog kwamen meer dan 26 miljoen mensen uit de Sovjet-Unie om het leven, van wie er 865 begraven liggen op het Ereveld aan de Dodeweg.

De Russen beschouwen het Sovjet Ereveld als heilige grond. Op dinsdag 12 november om 14.30 uur wordt daarom tijdens een officiële ceremonie wat aarde veiliggesteld en overgedragen aan de Russische ambassadeur in Nederland. De ceremonie is vrij toegankelijk voor publiek. Ook vertegenwoordigers van andere landen zijn uitgenodigd.

Remco Reiding, oprichter van de Stichting Sovjet Ereveld, is gevraagd om de aarde aan de Russen te geven. Hij heeft de oorlogsbegraafplaats de afgelopen twintig jaar op de kaart gezet door soldaten te identificeren, nabestaanden op te sporen en hun grafbezoek te organiseren.

Ambassadeur Aleksandr Sjoelgin en burgemeester Bouwmeester van Leusden richten het woord tot de aanwezigen. Na de bijeenkomst wordt de aarde naar Moskou gestuurd, waar volgend jaar mei het monument plechtig wordt geopend.

De Stichting Sovjet Ereveld werkt in samenwerking met onder andere de Oorlogsgravenstichting en de ambassade van de Russische Federatie intussen aan een complete renovatie van het Ereveld. De eerste grafstenen worden nog deze maand vervangen. Op de nieuwe stenen worden fouten in namen verbeterd en staan geboortedata en data van overlijden vermeld. De renovatie is te danken aan twintig jaar onderzoek van Reiding en de Stichting Sovjet Ereveld.