Russische minister van defensie onderscheidt Reiding

Remco Reiding, directeur van de Stichting Sovjet Ereveld, heeft gistermiddag een onderscheiding ontvangen van de minister van defensie van Rusland. Reiding krijgt de medaille voor zijn niet aflatende inzet om de nagedachtenis aan oorlogsslachtoffers uit de voormalige Sovjet-Unie levend te houden.

De medaille werd uitgereikt op de Russische Overwinningsdag, waarop de overwinning op nazi-Duitsland wordt gevierd en de slachtoffers van de ‘Grote Vaderlandse Oorlog’ worden herdacht. Tijdens de oorlog kwamen meer dan 26 miljoen inwoners van de Sovjet-Unie om het leven. Op het Sovjet Ereveld in Leusden liggen 865 oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie begraven, hoofdzakelijk soldaten die in of na krijgsgevangenschap om het leven zijn gekomen.

De onderscheiding werd uitgereikt door de ambassadeur van de Russische Federatie in Nederland, Aleksandr Sjoelgin, in bijzijn van verschillende ambassadeurs. Eerder op de dag hadden zij deelgenomen aan de jaarlijkse kranslegging op het Sovjet Ereveld in Leusden, bij de Amersfoortse begraafplaats Rusthof.

De onderscheiding is een dankbetoon voor de humanitaire bijdrage die Reiding levert aan ‘het levend houden van de nagedachtenis aan gesneuvelde verdedigers van het vaderland’.

De Stichting Sovjet Ereveld identificeert de soldaten, herenigt ze met hun families en vertelt hun verhalen. ,,Dit is al lang geen eenmansbedrijfje meer’’, zei Remco Reiding, directeur van de Stichting Sovjet Ereveld, die in 1998 begon met zijn zoektocht naar de identiteit en families van de soldaten. ,,Deze medaille beschouw ik als een teken van waardering voor de tientallen vrijwilligers en honderden donateurs die ons werk mogelijk maken.’’