Sovjet Ereveld gaat samenwerken met universiteit in Moskou

Stichting Sovjet Ereveld gaat samenwerken met de Russische Humanitaire Staatsuniversiteit (RGGU). In Moskou is daar overeenstemming over bereikt.

De samenwerking kan gaan bestaan uit gezamenlijke projecten, publicaties, onderzoek, tentoonstellingen en bijeenkomsten op het gebied van historie en cultuur. Directeur Remco Reiding van Stichting Sovjet Ereveld en RGGU-rector Aleksandr Borisovitsj Bezborodov ondertekenden hiervoor vorige week een memorandum of understanding.

,,Nu de relatie tussen Nederland en Rusland niet op zijn best is, is het extra belangrijk om aan uitwisseling te blijven doen op humanitair gebied”, zegt Reiding. ,,We zijn verheugd dat onze inspanningen voor de oorlogsslachtoffers die op het Sovjet Ereveld begraven liggen gewaardeerd worden in beide landen.”

Onderdeel van de RGGU is het zogenaamde Benelux Centre, waar studenten Nederlands leren en zich onder andere verdiepen in de Nederlandse geschiedenis en cultuur.

Op het Sovjet Ereveld in Leusden liggen 865 oorlogsslachtoffers begraven. Stichting Sovjet Ereveld identificeert de soldaten, spoort hun nabestaanden op en houdt de nagedachtenis aan deze oorlogsslachtoffers levend.