Speciale eik geplant bij Sovjet Ereveld

Bij de toegangspoort naar het Sovjet Ereveld bij begraafplaats Rusthof in Leusden is ter nagedachtenis aan de gevallen Sovjet-militairen een bijzondere eik geplant door Jevgeni Zorin.

Ongeveer een jaar geleden benaderde hij de Stichting Sovjet Ereveld met de vraag of hij een boompje mocht planten dat hij zelf had opgekweekt uit een eikel van een boom die zijn opa (een WOII-veteraan) in Rusland had geplant.

Zorin is een Rus die al zestien jaar in Nederland woont en hij wilde graag een symbolisch gebaar maken als herinnering aan de Sovjet-soldaten die voor onze vrijheid zijn gesneuveld. Maar ook als dank aan het werk van de Stichting Sovjet Ereveld die zich heeft ontfermd over de 865 oorlogsgraven en zich inspant om nabestaanden op te sporen.

Het bestuur van Stichting Sovjet Ereveld reageerde direct enthousiast op het verzoek, maar vanwege de herstructurering van het terrein rond Rusthof duurde het even voor er een geschikte plek was gevonden. Afgelopen week was het zover en kon de schop de grond in.

,,Als iemand afkomstig uit Rusland waardeer ik dit zeer. Dit zijn dingen die mensen over de grenzen heen verenigen. Iets wat wij meer nodig hebben in deze wereld”, aldus Jevgeni Zorin.

Wie het bijzondere boompje wil bekijken, bijvoorbeeld donderdag 9 mei bij de viering van de Russische Dag van de Overwinning op het Sovjet Ereveld: het staat rechts voor de poort aan het schelpenpad. Nu nog een jong eikje, beschermd door een beukenhaag. Straks een extra monument voor de gevallen Sovjet-soldaten.