Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Herdenking fusillade 77 Sovjetsoldaten

9 april 06:30 - 07:00

Op 9 april 1942 ’s ochtends vroeg werden in Leusden 77 krijgsgevangenen uit de Sovjet-Unie gefusilleerd. Dit was de op één na grootste massa-executie in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze 77 Sovjetsoldaten liggen naamloos op het Sovjet Ereveld begraven.

Stichting Sovjet Ereveld herdenkt hen jaarlijks op 9 april bij monument Koedriest, niet ver van de fusilladeplaats, aan het einde van de Loes van Overeemlaan in Leusden. De herdenking vindt plaats om 06.30 uur ’s ochtends, rond het tijdstip van de executie. De muzikale begeleiding is in handen van Concertorkest Juliana.

In het donker steken leerlingen van scholengemeenschap ’t Atrium en het Corderius College 77 rode kaarsjes aan. Zij brengen hiermee symbolisch en letterlijk licht in de duisternis. Na toespraken en een gedicht plaatsen de aanwezigen de kaarsjes rond het monument. De kaarsjes worden beschikbaar gesteld door Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort.

Hier branden al 24 witte kaarsjes. Zij staan symbool voor de 24 anderen die al eerder aan honger, ziekte en mishandeling in Kamp Amersfoort waren gestorven en eveneens op het Sovjet Ereveld werden begraven.

Monument Koedriest staat nabij de plek waar deze 24 begraven lagen. De exacte executieplek van de 77 Sovjetsoldaten bevindt zich op de golfbaan, zo is onlangs uit onderzoek van Kamp Amersfoort gebleken. Dankzij medewerking van de Golfclub ’t Hoge Kleij kan deze plek voor het eerst – onder begeleiding – worden bezocht.

Na afloop is er gelegenheid om samen te komen in het museumcafé van Kamp Amersfoort, dat de aanwezigen een broodje en koffie/thee/melk aanbiedt. Het is mogelijk om het museum te bezoeken (er zijn geen rondleidingen in het buitengebied).

Aanmelden kan bij Stichting Sovjet Ereveld, de organisator van deze herdenking, via bijeenkomsten@sovjet-ereveld.nl o.v.v. naam, aantal personen en mailadres en of u gebruik wenst te maken van het ontbijt.

Gegevens

Datum:
9 april
Tijd:
06:30 - 07:00

Locatie

Monument Koedriest
einde van Loes van Overeemlaan
Leusden,
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie

Organisator

Stichting Sovjet Ereveld
Telefoon
06-14393859
E-mail
bijeenkomsten@sovjet-ereveld.nl
Bekijk de site van Organisator