Deel 10: Regina Robeerts (69) uit Soesterberg

Foto en tekst Jeroen Hendriks

Regina is werkzaam geweest als verzorgende bij de thuiszorg en heeft twee graven geadopteerd.

,,Ik ben door vrienden gewezen op het bestaan van het Sovjet Ereveld in Leusden. Nieuwsgierig als ik ben, ben ik er gaan kijken. En ik was direct onder de indruk van de plek en al die rijen grafstenen.”

Regina gaf zich als volgende stap op voor de nieuwsbrief. ,,Ik heb het allemaal zitten lezen. Ik vond het zo indrukwekkend dat ik besloot mij op te geven om te helpen met het plaatsen van lichtjes op kerstavond.”

De sfeer op die avond is altijd speciaal op begraafplaats Rusthof en het aanpalende Sovjet Ereveld. ,,Ik heb toen ook besloten om adoptant te worden van het graf van een onbekende soldaat. Mijn gevoel daarbij was dat ook een onbekende soldaat een extra lichtje verdient. Ik kreeg het grafnummer door en ben gelijk gaan kijken. Dat gaf een heel bijzonder gevoel, ik voelde mij gelijk verbonden met de soldaat en zijn rustplaats.”

De betrokkenheid van Regina werd steeds groter en inmiddels is zij een van de gewaardeerde vrijwilligers bij het Sovjet Ereveld. ,,In maart van dit jaar het ik een rondleiding met Remco gehad. Toen heb ik besloten nog een graf te adopteren. Dit keer een graf met een naam. Daar wil ik uiteraard graag meer van weten, dus dat is een mooie missie om in te duiken. Een paar keer per jaar ga ik de soldaten een bloemetje of lichtje brengen, dat verdienen ze, na alles wat ze meegemaakt hebben.”

Nieuws

Lees alles >>