Deel 13: José Huurdeman (63) uit Stoutenburg

Foto en tekst Jeroen Hendriks

José werkt als consulent in een wijkteam. Is daarnaast bestuurslid van de Historische Kring Leusden, lid van Ambassade van Vrede Leusden en gids van Leesbaar Landschap Leusden. Ook schrijft José boeken en artikelen over de (WO2-)geschiedenis van Leusden. Zij heeft een graf geadopteerd sinds 27 april 2012.

De stap naar adoptie was voor José een logische.

,,Toen de mogelijkheid voor grafadoptie mij ter ore kwam heb ik niet geaarzeld. Op dat moment was ik juist bezig met onderzoek naar twee gedeserteerde Russische krijgsgevangenen. Ook schreef ik een boek over Kamp Amersfoort. Daarom las ik alles wat ik kon vinden over de gruwelijke behandeling en het lot van de 101 Sovjetsoldaten die in het kamp waren opgesloten en op het Ereveld liggen. Over beide onderwerpen had ik contact met Remco Reiding. Een grafadoptie paste dus helemaal bij waar ik mee bezig was.”

Toch gaat haar betrokkenheid verder dan ‘de 101’.

,,De twee Russen waarover ik heb gepubliceerd zaten ondergedoken in een hol onder de grond in een bos bij Asschat in Leusden. Een oom van mij was daarbij betrokken en bracht ze eten. Helaas werd het hol ontdekt en zijn ze in 1945 zo goed als zeker omgebracht. Sinds ik adoptant ben ga ik ook wel eens naar herdenkingen en andere plechtigheden op het Ereveld. Dan herdenk ik vooral ‘mijn’ twee Russen van wie ik niet weet of ze een graf hebben en wiens namen niet bekend zijn.”

José’s adoptiegraf liet zij zich ‘toebedelen’.

,,Ieder graf heeft recht op een adoptant. ‘Mijn’ soldaat heet Babisj Mamed-ogly Babajev, in 1911 in Azerbeidzjan geboren. In 2017 is verre familie van hem opgespoord. Ik ben blij met ieder nieuwsbericht waarin wordt vermeld dat weer van iemand familie is gevonden dankzij de Stichting. Want niets is erger dan een ‘vermist’ familielid waar je nooit meer wat van hebt gehoord.”

Nieuws

Lees alles >>