Deel 14: Ilse Matser (51) uit Amersfoort

Foto en tekst Jeroen Hendriks

Ilse is zelfstandig adviseur familiebedrijven. Zij heeft sinds april 2019 een graf geadopteerd.

,,Via mijn dochter Louise ben ik in contact gekomen met het Ereveld. ’t Atrium, de toenmalige school van mijn dochter, is al een aantal jaren betrokken bij de herdenking bij het monument Koedriest, dat staat op de plek waar op 9 april 1942 door de nazi’s 77 krijgsgevangen Sovjetsoldaten uit Kamp Amersfoort zijn geëxecuteerd. Die bijeenkomst zo vroeg in de morgen op 9 april is heel indrukwekkend en dit was voor mij de trigger om me te gaan verdiepen in het Sovjet Ereveld.”

Er vielen meer puzzelstukjes op hun plek voor Ilse.

,,Ongeveer tegelijkertijd was ik voor mijn toenmalige werk (Hogeschool Windesheim) in contact met docent-onderzoekers en studenten in Rusland. Ook heb ik een bezoek gebracht aan Moskou en Nizjni Novgorod. Prachtige steden, heel gastvrije mensen en heel interessant om met Russische studenten en docenten samen te werken.”

Ilse heeft een duidelijke visie op haar betrokkenheid.

,,Ik vind het belangrijk dat we de bijdrage die de Sovjet-Unie heeft geleverd aan de bevrijding van nazi-Duitsland blijven navertellen, het Ereveld zet zich hiervoor in. Daarbij komt dat voor veel Nederlanders Rusland heel ver weg lijkt en heel onbekend is. Dat is jammer. Ik hoop ook dat we met het Ereveld verbindingen kunnen leggen tussen mensen in Nederland, Rusland en in andere voormalige Sovjetlanden. Dit is waardevol. Door een graf te adopteren ondersteun ik het werk van de stichting.”

Ook over het door haar geadopteerde graf is nagedacht.

,,Het is het graf van Nikolaj Ivanovitsj Sorokin. Toen ik een graf adopteerde, heb ik gevraagd of er misschien een soldaat is die uit de buurt komt van Nizjni Novgorod. Dit omdat ik net daar was geweest en misschien in de toekomst nog wel weer een keer die kant op ga. Wie weet kan ik dan de familie opzoeken. De soldaat is geboren in Nizjnjaja Jelysji wat op ongeveer 3 uur rijden ligt van Nizjni Novgorod, wat voor Russische begrippen natuurlijk heel dichtbij is.”   

Nieuws

Lees alles >>