Deel 18: Edie Brouwer (63)

Foto en tekst Jeroen Hendriks (interview: 2020)

Edie is gepensioneerd watermanager, doet vrijwilligerswerk bij voormalig Kamp Amersfoort en het Sovjet Ereveld, en heeft een graf geadopteerd sinds april 2020.

,,Toen ik het graf adopteerde, vroeg ik mij af waarom ik het niet al eerder heb gedaan. Ieder mens heeft een naam en is daaraan herkenbaar. Onlangs mocht ik meemaken wat het betekent voor een kind, een dochter in dit geval, als na ruim 75 jaar de stoffelijke resten van haar in Kamp Amersfoort omgekomen vader worden geïdentificeerd en zij zijn laatste rustplaats te weten krijgt en daar kan rouwen.

Dat identificeren is zeker van belang voor ‘de Russen’ die in de Tweede Wereldoorlog ver van huis en haard een gruwelijk lot troffen in Kamp Amersfoort en vaak nog niet bij naam bekend zijn en families nog altijd in het duister tasten. Dat werk wil ik steunen!”

Maar Edie heeft nog een reden om de Stichting Sovjet Ereveld te steunen. ,,Wat we nu meemaken aan nepnieuws is van alle tijden. Het was een belangrijke opmaat naar het uiteindelijke lot van ‘de Russen’: want ruim een eeuw geleden na het eind van de Eerste Wereldoorlog vond het Duitse leger in de communisten en Joden een zondebok als oorzaak van het smadelijke verlies.

Via de zogenoemde dolkstootlegende verspreidde het fake news zich en dat leidde de aandacht af van het eigen falen van politiek en militairen in Duitsland.

De afloop is bekend. En niet alleen door Duitse nazi’s, maar ook door onze collaborerende landgenoten die niet te bevatten brute misdaden pleegden tegen de Russen in Kamp Amersfoort. En omdat het is gebeurd, kan het dus weer gebeuren zoals Auschwitz-overlevende Primo Levi schreef.”

Nieuws

Lees alles >>