Deel 2: Sasha Grond (20) uit Amsterdam

Foto en tekst Jeroen Hendriks

De studente HBO Pedagogiek heeft een graf geadopteerd in april 2017.

,,Daar waren meerdere redenen voor. Ik ben half-Russisch, omdat mijn moeder uit Rusland komt. Van haar familie heb ik verhalen gehoord over de Grote Patriottische Oorlog (WO2). Een overgrootoom heeft meegevochten. Hij heeft mij verhalen verteld over hoe hij als jongen van 18 naar het front is gestuurd en hoe hij het wonderbaarlijk heeft overleefd als een van de weinigen.

Op het Sovjet Ereveld zie je hoeveel jongens het niet hebben gehaald. Zo triest. Dat was ook een argument om een graf te adopteren. En ik ben al langer geïnteresseerd in WO2. Mijn profielwerkstuk van HAVO5 ging over de Russische kant van de oorlog.” 

Sasha heeft ook een graf geadopteerd op het Amerikaanse ereveld in Margraten. 

,,Ik kom oorspronkelijk uit Limburg en als ik in de buurt breng ga ik een bloemetje leggen bij dat graf. Het is moeilijk voor te stellen dat zij van mijn leeftijd waren, toen ze vochten in Europa om ons te bevrijden van nazi-Duitsland. En dat zij het niet overleefd hebben, maar wel hun levens hebben gegeven voor onze vrijheid, is iets waarvoor ik hen voor altijd dankbaar ben. Ik kan mij niet voorstellen hoe het zou zijn dat ik of mijn broertje het leger in moest, omdat er een oorlog gaande is.”

Het graf dat Sasha in Leusden heeft geadopteerd is dat van Nikolaj Malysjev.  

,,Om zijn verhaal levend te houden, zodat hij niet vergeten wordt. Ik had gekozen voor een soldaat waarvan nog niet veel informatie gevonden was. Dit sprak mij aan, omdat ik zou kunnen helpen met het zoeken. Een neef in Rusland heeft mij onlangs meer informatie gegeven over Nikolaj. Hij werkt bij de archieven in Moskou en heeft documenten gevonden waar op stond dat de moeder van Nikolaj hem nog aan het zoeken was in 1948, terwijl hij toen al ongeveer 3 jaar dood was. 

Toen ik dat las, brak mijn hart: dat een moeder nog jarenlang naar haar zoon heeft gezocht omdat hij vermist was. De volgende stap nu is om uit te zoeken of er nog familie leeft en om te vragen of zij uiteindelijk het graf van Nikolaj willen bezoeken.”

Nieuws

Lees alles >>