Deel 3: Kathelijne Jongeling (42) uit De Valk (gem. Ede)

Foto en tekst Jeroen Hendriks

Kathelijne is historica en heeft twee graven geadopteerd. 

,,Sinds 2012 ben ik adoptant van het graf van Pjotr Dmitrov (nummer 655) uit Oekraïne en sinds 2016 ook van het graf van Babken Aroetjoenjan (nummer 849) uit Armenië. 

Als kind was ik al uitermate geïnteresseerd in de Sovjet-Unie. Gorbatsjov was mijn held. Ik volgde het nieuws rondom de omwentelingen in de jaren 1990/1991 op de voet. Ik kom uit Amersfoort en ging vroeger al regelmatig langs bij het Russisch Ereveld, zoals het toen nog heette. Mooi en terecht dat de naam nu is veranderd in Sovjet Ereveld. 

Als kind liep ik over het Ereveld en probeerde de namen te ontcijferen, om zo het lezen van het Cyrillische schrift te oefenen. Niet alleen het schrift was interessant, maar ook het verhaal achter het Ereveld. Ook toen had ik al een grote belangstelling voor geschiedenis. Van mijn grootouders hoorde ik natuurlijk verhalen over de Tweede Wereldoorlog en “onze bevrijders”. Maar over ‘de Russen’ hoorde je naar mijn zin te weinig hier. Ook later op de middelbare school ging het bij de lesstof over de oorlog met name over de Britten, Amerikanen en Canadezen. En dat terwijl de jonge mannen en vrouwen uit de Sovjet-Unie ook heel belangrijk zijn geweest. Zij hebben indirect ook gevochten voor onze vrijheid en daarvoor een heel zware prijs betaald.’’

,,Ik studeerde Geschiedenis van Oost-Europa en Ruslandkunde en ook al doe ik nu niet iets met dat vak (ik werk op het gemeentearchief in Barneveld), de interesse voor dat deel van de wereld blijft.’’

,,Na het lezen van het boek Kind van het Ereveldvan Remco Reiding ging ik meehelpen met het bloemen leggen, adopteerde een graf en later nog één. Sinds de zomer van 2019 help ik ook als vrijwilliger voor de website.’’

Kathelijne heeft geen specifieke graven uitgekozen. 

,,Ik heb Remco de vrije hand gegeven bij de keuze. Van Pjotr Dmitrov (grafnummer 655) is helaas nog geen familie gevonden, maar van Babken Aroetjoenjan (grafnummer 849) is in 2017 in Armenië een ver familielid opgespoord.’’

Nieuws

Lees alles >>