Deel 6: Sjef Moonen (69) uit Margraten

De oud-politieman is getrouwd met Monique IJzermans. De familie heeft twee graven geadopteerd. Het derde graf is geadopteerd door een stichting waar Sjef voorzitter van is. De graven werden in 2012 geadopteerd.

Sjef: ,,De vader van Monique, Jacques IJzermans, heeft als jongeman gevangen gezeten in Kamp Amersfoort. Na zijn pensionering begon hij erover te vertellen. Hij kwam uit Roermond, moest in Duitsland gaan werken, maar vluchtte daar. Hij dook onder, maar werd verraden en kwam in Kamp Amersfoort terecht. Hij vertelde over de slechte behandeling en de Rozentuin. Hij vertelde ons ook dat er een groep Russen was geweest en die werden nog veel slechter behandeld dan zij.

Een bezoek aan Kamp Amersfoort van Jacques, schoonmoeder Tiny, Monique en ik, maakte veel emoties los. Ook bezochten we het Russische monument ‘Koedriest’.

Daarna gingen we ieder jaar op 19 april, de datum van de overdracht aan het Rode Kruis, naar de herdenking in het kamp. Remco Reiding was tijdens zo’n ceremonie een van de sprekers. Hij vertelde over de 101 omgekomen Sovjetsoldaten en de Russen uit Margraten die zijn herbegraven op het Sovjet Ereveld. Na de ceremonie spraken we elkaar. Het begin van een hartelijk contact.”

Sjef en Monique hebben ook een graf geadopteerd op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Monique maakte bijgaande foto van Sjef bij hun adoptiegraf in Margraten.

Voor Sjef en Monique is de begraafplaats in Margraten de verbindende schakel met Leusden en uiteraard ook het feit dat Jacques IJzermans in Kamp Amersfoort gevangen zat. Hij is in 2016 overleden en het door hem geadopteerde graf is overgenomen door de oudste zoon van Sjef en Monique.

In deze rubriek komen donateurs van Stichting Sovjet Ereveld aan het woord. Zij spreken op persoonlijke titel, niet namens Stichting Sovjet Ereveld. De Stichting is een apolitieke, onafhankelijke organisatie.