Deel 7: Renger Rakhorst (69) uit Amersfoort

Foto en tekst Jeroen Hendriks

,,De Tweede Wereldoorlog heeft mijn leven altijd beheerst. Ik ben geboren op 4 mei 1951. Op mijn verjaardagsfeest zat de familie van mijn vader altijd te huilen bij de herdenking om 20 uur. Twee van mijn vaders broers zijn in de oorlog doodgeschoten.

Dat heeft mijn feest altijd bedorven. Als kind begreep ik ook niet veel van dat verdriet. Het is me wel uitgelegd, maar doodschieten dat deed je met cowboytje spelen, daarna stond je weer op. Vanaf mijn 12e tot mijn 23e of 24e heb ik mijn verjaardag niet meer op 4 mei gevierd.”

Renger kwam in contact met het Ereveld via Remco Reiding. ,,Mijn dochter woonde destijds naast hem en zo ben ik aan zijn boek begonnen. Dat heb ik in één adem uitgelezen. In maart 2017 heb ik daarop het graf van een onbekende soldaat geadopteerd.’’

Over de Sovjet-soldaat was op dat moment weinig bekend, maar verdere naspeuringen van Remco hebben aangetoond dat het hoogstwaarschijnlijk gaat om Andrej Antonovitsj Zacharov. Hij werd geboren in een dorpje in de Russische provincie Penza op 1 oktober 1909. Zacharov woonde destijds in Bakoe (Azerbeidzjan) en was getrouwd met Klavdia. Hij was timmerman van beroep.

Op 29 juli 1941 werd Zacharov onder de wapenen geroepen bij het 571e infanterieregiment. Op 12 november 1941 namen de Duitsers hem bij Rostov aan de Don gevangen. Hij werd overgebracht naar het beruchte krijgsgevangenenkamp Stalag XI A te Altengrabow bij Maagenburg. Dat kamp werd op 3 / 4 mei bevrijd.

Zacharov was toen al overgebracht naar een noodziekenhuis in de buurt: in het stadje Klötze. Hier overleed hij aan ziekte en uitputting op ‘ca. 4 mei 1945’, zoals zijn document vermeldt.

Als we Rakhorst op het Ereveld ontmoeten voor de foto, krijgt hij de nieuwe informatie overhandigd. ,,Geweldig! Weer die datum 4 mei… Het is jammer dat Remco nog geen familie heeft gevonden, maar met deze informatie ga ik zelf ook verder speuren. Ik ben er nu nog meer trots op dat ik zijn graf heb geadopteerd. Het zou fantastisch zijn als we zijn nabestaanden kunnen vinden, want ook hij heeft voor onze vrijheid gevochten.”

Nieuws

Lees alles >>