Deel 8: Nathalie (47) en Charly (12) Vink uit Amersfoort

Foto en tekst Jeroen Hendriks

Nathalie werkt bij de Evangelische Omroep en haar jongste zoon Charly is scholier. Zij hebben samen sinds eind december 2018 een graf geadopteerd.

,,Mijn oudste zoon heeft met zijn schoolklas, 3VWO van ’t Atrium in Amersfoort, in april 2018 meegeholpen bij de herdenking van de 101 Sovjetsoldaten (Oezbeken) die in Kamp Amersfoort zijn overleden en gefusilleerd”, vertelt Nathalie. ,,Ik werd toen geraakt door hun tragische geschiedenis en ook door het feit dat de families van deze 101 soldaten nooit hebben geweten waar hun geliefden zijn gebleven.

Charly en ik hebben op kerstavond – lichtjesavond – 2018 geholpen bij het plaatsen van kaarsjes bij de graven op het Sovjet Ereveld. We hebben toen ook besloten om samen een graf te adopteren. Sindsdien vinden we het fijn om samen te helpen met kaarsjes en bloemen zetten.”

Het graf dat moeder en zoon hebben geadopteerd is van Ivan Markovitsj Sereda. ,,Wij hebben dit graf toegewezen gekregen. Deze Sovjetsoldaat is dichtbij Poltava in Oekraïne in 1910 geboren. Op 19 mei 1945 (dus na de bevrijding!) is hij in Warstein in Duitsland gestorven. Het is Remco – voor wie ik veel bewondering heb – gelukt om zijn familie op te sporen, zijn dochter woont in Poltava.”

Charly voegt er aan toe: ,,Ik heb het graf geadopteerd omdat het niet zomaar soldaten zijn, het zijn helden. Ik vind alle soldaten bijzonder. Door hun zijn we nu niet een deel van Duitsland. Elke soldaat was een ware held. Ivan Sereda had ook een familie en een gezin dus als de familie weet waar hij ligt is dat mooi. Maar het is heel ver weg voor hun. Dus daarom hebben wij een graf geadopteerd. Als een soort tweede familie.”

Nieuws

Lees alles >>