Herdenkingen

De Stichting Sovjet Ereveld is initiatiefnemer van een aantal herdenkingen en participeert in een aantal andere herdenkingen. De voornaamste zetten we hier op een rij:

9 april

Sinds 2013 organiseert de Stichting Sovjet Ereveld op 9 april om 06:30 uur een herdenking bij monument Koedriest (einde Loes van Overeemlaan, Leusden). Op 9 april 1942 werden op die plek 77 Sovjetsoldaten uit Kamp Amersfoort doodgeschoten. We plaatsen bij zonsopgang kaarsjes bij het monument. Elk jaar vragen we een andere spreker en dichter. We krijgen hulp van een schoolklas van ’t Atrium. Na afloop is iedereen welkom voor een ontbijt en een rondleiding bij Kamp Amersfoort.

3 mei

Op 3 mei om 13.00 uur, voorafgaand aan Dodenherdenking, plaatsen we jaarlijks bloemen op alle oorlogsgraven op het Sovjet Ereveld en de naastgelegen begraafplaats Rusthof. Tevens plaatsen we foto’s van de soldaten bij de graven.

4 mei

Op 4 mei vindt een Stille Tocht plaats vanaf Kamp Amersfoort naar het Sovjet Ereveld en begraafplaats Rusthof. De wandeling begint om 18.45 uur. Om 20.00 uur wordt op het voorplein van Rusthof 2 minuten stilte gehouden. Daarna houdt de burgemeester van Leusden of Amersfoort een toespraak.

9 mei

Op 9 mei, Overwinningsdag in Rusland en andere voormalige Sovjetrepublieken, vindt jaarlijks om 11.00 uur een officiële ceremonie plaats op het Sovjet Ereveld. De ambassadeur van Rusland en de directeur van de Stichting Sovjet Ereveld houden een toespraak. Ambassadeurs, andere officiële vertegenwoordigers en belangstellenden leggen daarna een krans. Vervolgens brengt de stoet een bezoek aan de oorlogsgraven op Rusthof.

24 december

Op de dag voor Kerst vindt op begraafplaats Rusthof Lichtjesavond plaats. De Stichting Sovjet Ereveld plaatst op 24 december om 16.30 uur een kaarsje op alle oorlogsgraven op zowel het Ereveld als Rusthof.

Overige belangwekkende data:

19 april
Op 19 april herdenkt Kamp Amersfoort jaarlijkse de overdracht van het kamp door de bezetter aan het Rode Kruis.

20 april
Op deze dag in 1945 werden op het Fort Sint Aagtendijk bij Beverwijk vijftien Georgiërs vermoord, die op het Sovjet Ereveld begraven liggen. Als nabestaanden in Nederland zijn, wordt op deze plek een bescheiden herdenking gehouden.

8 mei 
Op 8 mei plaatsen vertegenwoordigers van de ambassade van Oekraïne een krans op het Sovjet Ereveld.

zondag in mei 
Op de zondag voor Memorial Day (laatste maandag van mei) worden op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten de oorlogsslachtoffers herdacht. Aanvankelijk lagen hier ook 691 Sovjetsoldaten, die op het Sovjet Ereveld zijn herbegraven.

9 december
Op deze dag in 1944 werden op het Havenhoofd in Middelharnis zeven Armeniërs gefusilleerd, die op het Sovjet Ereveld begraven liggen. De gemeente Middelharnis en de ambassade van Armenië herdenken hen daar jaarlijks.