Identificatie en opsporing
Als student journalistiek is Remco Reiding net terug van zijn uitwisselingsprogramma in Moskou, als zijn leven een enorme wending neemt. Terug in Amersfoort hoort hij voor het eerst van het Sovjet Ereveld, een haast vergeten begraafplaats voor Sovjetsoldaten nabij zijn geboortestad.
Hij is 22 jaar, als hij langs lange rijen oorlogsgraven loopt. Honderden grafstenen lichten op, als de zon ze door de pijnbomen beschijnt. Zijn oog valt op het mysterieuze letterschrift. Nooit eerder is hij hier geweest, maar nu al heeft deze merkwaardige begraafplaats een vreemde aantrekkingskracht op hem.
Wie zijn deze soldaten? Hoe zijn ze hier beland? En hoe komt het dat Reiding, geboren en woonachtig in Amersfoort, nog nooit van dit Sovjet Ereveld heeft gehoord?
Deze vragen vormen het begin van een langdurige zoektocht. In de jaren die volgen, slaat hij het stof van verloren gewaande archieven af om de soldaten te identificeren. Reiding vindt het bovenal moeilijk te verkroppen dat de families van deze Sovjetsoldaten nooit zijn geïnformeerd over het lot van hun vermiste. Als beginnend journalist is het een enorme uitdaging dit ereveld uit de vergetelheid te halen en de soldaten een gezicht te geven.
De zoektocht leidt naar uithoeken van een vreemd, ingestort wereldrijk: de voormalige Sovjet-Unie. Daar wonen de achterblijvers: de echtgenotes, broers en zussen én de kinderen van de soldaten die opgroeiden zonder vader. Tientallen jaren verkeren zij in onzekerheid over het lot van hun geliefde familielid, totdat een boomlange jongen uit het verre, onbekende Nederland hen komt vertellen waar hij begraven ligt.
Reiding slaagt er 55 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog als eerste in nabestaanden op te sporen van de bij Amersfoort begraven soldaten. Jaren nadat hij voor het eerst langs de grijze stenen op het Sovjet Ereveld liep, staan familieleden van de soldaten huilend met bloemen in de hand aan het graf van hun vader.
Inmiddels heeft hij, met hulp van vele instanties en vrijwilligers, in de hele voormalige Sovjet-Unie meer dan tweehonderd families verwittigd.
Bekijk hier het grafregister met alle gegevens die dankzij onderzoek bekend zijn geworden. Bekijk de NCRV-documentaire Dodeweg 31 over de zoektocht naar nabestaanden.
Remco Reiding werd voor zijn onderzoek verschillende malen onderscheiden.
![](https://sovjet-ereveld.nl/wp-content/uploads/2025/01/Identificatie-en-opsporing-5.jpg)
![Identificatie en opsporing 4](https://sovjet-ereveld.nl/wp-content/uploads/2025/01/Identificatie-en-opsporing-4.jpg)
![Identificatie en opsporing 1](https://sovjet-ereveld.nl/wp-content/uploads/2025/01/Identificatie-en-opsporing-1.jpg)
![Identificatie en opsporing 3](https://sovjet-ereveld.nl/wp-content/uploads/2025/01/Identificatie-en-opsporing-3.jpg)
![Identificatie en opsporing 6](https://sovjet-ereveld.nl/wp-content/uploads/2025/01/Identificatie-en-opsporing-6.jpg)
![Identificatie en opsporing 2](https://sovjet-ereveld.nl/wp-content/uploads/2025/01/Identificatie-en-opsporing-2.jpg)