Monument Koedriest

14960Soms wordt gesproken over ‘het Russisch monument’. Hiermee wordt niet de obelisk op het Sovjet Ereveld bedoeld maar Monument Koedriest. Monument Koedriest staat op de plek waar na de oorlog een massagraf met 77 krijgsgevangenen uit de Sovjet-Unie werd blootgelegd. Het monument bevindt zich aan het einde van de Loes van Overeemlaan (de voormalige Appelweg), voorbij het voormalige Kamp Amersfoort en golfbaan De Hoge Kleij.

De 77 Sovjetsoldaten, merendeels uit de republiek Oezbekistan, werden op 9 april 1942 door de Duitsers gefusilleerd. Dit was de op één na grootste massa-executie in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De 77 maakten deel uit van een groep van 101 Sovjetsoldaten, die op 27 september 1941 naar Kamp Amersfoort werd gebracht. Tijdens het verblijf in het kamp waren binnen een halfjaar al 24 van deze krijgsgevangenen gestorven aan honger, ziekte en mishandeling. Alle deze 101 oorlogsslachtoffers uit de Sovjet-Unie zijn herbegraven op het na de oorlog aangelegde Sovjet Ereveld in Leusden.

Amersfoort/Leusden 09-04-17 Op zaterdag 9 april worden om 6.30 uur 77 kaarsjes ontstoken bij monument Koedriest, niet ver van Kamp Amersfoort. De kaarsjes herinneren aan de levens van 77 jonge Sovjetsoldaten die op die plek in 1942 door de Duitse bezetter zijn geëxecuteerd. Voor elk slachtoffer ontsteken de aanwezige gasten bij zonsopgang één brandende kaars. ©Marco Hofsté

In 1954 werd een eenvoudig gedenkteken op deze executieplaats opgericht, dat op 4 mei 1962 werd vervangen door het huidige monument. De tekst op de zuil luidt: ‘Aan de roemrijke zonen van het Sovjetvolk die gevallen zijn in de strijd tegen de Duitse bezettingsmacht in 1941-1945. Van het dankbare Vaderland’.

Bij het monument, op de plaats van de executie, houdt de Stichting Sovjet Ereveld sinds 2012 jaarlijks op 9 april een herdenking. In alle vroegte worden 77 kaarsjes ontstoken voor de 77 slachtoffers. Koedriest is de naam van het bosperceel, waar de executie plaatsvond.