Bezoek voor scholen
We nodigen schoolklassen en groepen van harte uit om samen met ons de indrukwekkende verhalen te ontdekken en te leren van de geschiedenis. Een bezoek aan het Sovjet Ereveld en de Sovjet Ereveld Experience is allesbehalve saai. Het is een unieke en leerzame beleving, ondersteund door moderne technologie. Tijdens deze ervaring beleef je niet alleen de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, maar ook de samenhang met de Sovjet-Unie en de Koude Oorlog.
Een leerzame ervaring
Bij Stichting Sovjet Ereveld vinden we het belangrijk om onze bezoekers wat te leren. Wat kunnen leerlingen opsteken van een bezoek aan de Sovjet Ereveld Experience?
Tweede Wereldoorlog
De verschillende volkeren van de Sovjet-Unie brachten de grootste offers in de strijd tegen nazi-Duitsland. Er vielen meer dan 26 miljoen oorlogsslachtoffers. De impact op miljoenen gezinnen was groot en die impact doet zich vandaag de dag nog voelen, zeker bij families van soldaten die nog altijd vermist zijn. Wij vertellen de ‘grote’ geschiedenis via kleine, persoonlijke verhalen. En we verbinden toen met nu.
Sovjet-Unie
Wat was de Sovjet-Unie eigenlijk? Bij de meeste mensen gaan de gedachten direct uit naar Rusland, maar daarmee doen we de bijdrage van bijvoorbeeld de Oezbeken tekort. Wist u dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog meer Oezbeken sneuvelden dan Amerikanen? Op het Sovjet Ereveld liggen niet alleen Russen en Oezbeken, maar ook vele Oekraïners, Georgiërs, Kazachen, Armeniërs. We geven in ons museum informatie over de Sovjet-Unie en de verschillende volkeren.
Koude Oorlog
Hoe konden de soldaten op het Sovjet Ereveld zo in de vergetelheid raken dat er pas in het jaar 2000 een soldaat werd geïdentificeerd en een familie werd opgespoord? Dat komt hoofdzakelijk door de Koude Oorlog. Na de Tweede Wereldoorlog werden de soldaten op het Ereveld gezien als vertegenwoordigers van onze nieuwe vijand en zo werden ze onze ‘vergeten’ bondgenoot. Wist u dat er een hek om het Ereveld stond met prikkeldraad erop en dat bezoekers soms een bezoekje van de politie kregen, omdat ze weleens communistische sympathieën konden hebben? We vertellen erover in ons museum.
Burgerschap
De jonge Amersfoorter Remco Reiding kon het niet verdragen dat in zijn geboortestad 865 vergeten oorlogsslachtoffers begraven lagen. Hij probeerde ze te identificeren en hun families op te sporen. Een mooi voorbeeld van actief burgerschap.
De verhalen van de soldaten en hun nabestaanden herinneren ons aan de offers die zijn gebracht voor onze vrijheid en verdienen het om doorgegeven te worden aan volgende generaties. We stimuleren leerlingen om actief bij te dragen aan herdenken.
Uitsluiting, propaganda en rechtsstaat
Wat kan er gebeuren als je mensen om hun afkomst of uiterlijk veroordeelt? De nazi’s brachten in 1941/1942 101 Sovjetsoldaten naar Amersfoort. Ze hadden spleetogen, een donkere huidskleur en een andere schedelbouw. Ze hoopten dat Nederlanders de kant van nazi-Duitsland zouden kiezen bij de aanblik van deze ‘Untermenschen’.
In Kamp Amersfoort moesten ze het zwaarste werk doen, waarbij ze voortdurend werden geslagen. Zonder een rechterlijke uitspraak werden de laatste 77 doodgeschoten. We vertellen hoe het uitsluiten van groepen mensen en propaganda in een weggevallen rechtsstaat desastreuze gevolgen kan hebben.
![Bezoek voor scholen museum geschiedenis](https://sovjet-ereveld.nl/wp-content/uploads/2025/01/Bezoek-voor-scholen-Sovjet-Ereveld-1024x768.jpeg)
Kom naar ons museum
Een bezoek biedt daarmee een waardevolle aanvulling op thema’s als burgerschap, geschiedenis en internationale betrekkingen. Door het persoonlijke verhaal van de vergeten Sovjetsoldaten te ervaren, wordt de geschiedenis tastbaar en blijven hun verhalen voortleven in ons collectieve geheugen.
Wat kunt u verwachten?
Door middel van interactieve (VR) en inspirerende persoonlijke verhalen nemen we leerlingen op een boeiende manier mee op een reis door het verleden, op een manier die écht aanspreekt. Zo maken we de geschiedenis niet alleen begrijpelijk, maar ook relevant. Bezoeken kunnen in overleg zowel ’s ochtends als ’s avonds plaatsvinden, zodat we altijd een moment kunnen vinden dat voor u past. U bent natuurlijk ook ’s middags tijdens reguliere openingstijden welkom.
Maatwerk
We gaan graag in overleg om maatwerk te bieden. Een bezoek aan de Sovjet Ereveld Experience en het Sovjet Ereveld kan bijvoorbeeld ook heel goed gecombineerd worden met een lesprogramma op school, een rondleiding of gastles of een bezoek aan een andere locatie in de omgeving.
Wat doen we verder?
- We geven rondleidingen aan schoolklassen en gastlessen op school.
- Leerlingen kunnen actief deelnemen aan herdenkingen en bijeenkomsten.
- We staan open voor maatschappelijke stages of hulp bij schoolopdrachten.
Bekijk alvast de flyer en het introductiefilmpje van ons lesprogramma ter inspiratie en/of neem contact met ons op:
![](https://sovjet-ereveld.nl/wp-content/uploads/2025/01/Koedriest-routebeschrijving-1024x682.jpg)
![](https://sovjet-ereveld.nl/wp-content/uploads/2025/01/2017-04-09-06.17.21-1024x683.jpg)
![](https://sovjet-ereveld.nl/wp-content/uploads/2025/01/2017-04-08-06.16.06-1024x682.jpg)