Stichting
Stichting Sovjet Ereveld is een humanitaire organisatie zonder politieke agenda. We waarborgen onze neutraliteit en humanitaire idealen.
Wat doen wij als Stichting?
De Stichting identificeert de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog die op het Sovjet Ereveld in Leusden begraven liggen, spoort hun nog in onwetendheid verkerende nabestaanden op en organiseert het grafbezoek voor deze familieleden.
We verbinden niet alleen familieleden met hun verloren vaders, grootvaders en ooms, maar ook het verleden met het heden, jong met oud, en verschillende nationaliteiten, religies, en culturen.
Steeds meer richten we ons op het vertellen van de verhalen achter de grafstenen: verhalen van persoonlijk oorlogsleed en de diepe wonden die decennialange vermissing heeft achtergelaten in families. De ultieme plek om deze verhalen tot leven te brengen is ons museum, dat op 8 maart 2025 de deuren opent.
Tevens willen we als Stichting bijdragen aan een kleurrijke en stevige samenleving waar ruimte en begrip is voor uniciteit, waar de som der delen verbindt. Het Sovjet Ereveld is bij uitstek een plek waar mooie gesprekken tot standkomen. In alle activiteiten die wij organiseren kom je dan ook dezelfde elementen tegen: samenwerken, oprechte interesse en de bereidheid om van elkaar te leren en naar elkaar te luisteren.
We zijn een door de Rijksoverheid erkende culturele ANBI (algemeen nut beogende instelling). Stichting Sovjet Ereveld staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel Gooi-, Eem- en Flevoland onder nummer 32167973 (RSIN: 8219.76.175).
Doelstellingen
De Stichting beoogt:
- het instandhouden en verbeteren van het Sovjet Ereveld, cultuurhistorisch erfgoed in de gemeente Leusden
- onderzoek te doen naar het lot van de 865 oorlogsslachtoffers uit de voormalige Sovjet-Unie die begraven liggen op het Sovjet Ereveld in Leusden
- hun nabestaanden op te sporen
- een bezoek aan het graf voor nabestaanden mogelijk te maken
- de nagedachtenis aan de soldaten levend te houden door middel van bijeenkomsten (zoals herdenkingen, lezingen en rondleidingen),museale, audiovisuele en digitale presentaties, publicaties en overige projecten
- het historische besef te vergroten en meer begrip te kweken voor de enorme offers die de bevolking van de verschillende toenmalige Sovjetrepublieken hebben gebracht tijdens de Tweede Wereldoorlog
- meer jongeren te bereiken en te betrekken bij de verschillende projecten
De organisatie
Stichting Sovjet Ereveld beschikt over meer dan 80 vaste vrijwilligers. Wilt u ook vrijwilligerswerk doen, dan gaan we graag met u in gesprek over een passende vorm van samenwerking. Klik hier voor meer informatie.
De directeur van de Stichting is dhr. R. (Remco) Reiding BJ.
Het bestuur van de Stichting bestaat uit:
– dhr. R.M.A. (Rogier) Rijkers, voorzitter
– dhr. R.J. (Ruud) van Heel, penningmeester
– drs. J.C. (Jerke) Verschoor, secretaris
– mw. N.J. (Nadia) van der Meer, bestuurslid
– dhr. dr. P.C. (Coen) Wilders, bestuurslid
Beloningsbeleid: onbezoldigde bestuurders
Erevoorzitter: A.J.M. (Alex) Engbers
Raad van Advies
Daarnaast beschikt Stichting Sovjet Ereveld over een Raad van Advies voor de Sovjet Ereveld Experience, bestaande uit:
– Dhr. drs. E. (Erik) van den Dungen, Directeur Oorlogsmuseum Overloon
– Mw. dr. E.S. (Els) van Eijck van Heslinga, Voorzitter Bestuur Museumregister Nederland
– Mw. drs. Y.A. (Yvonne) van Genugten, Directeur Indisch Herinneringscentrum
Vertrouwenscontactpersoon
Stichting Sovjet Ereveld heeft Jan-Willem van Lieshout aangesteld als vertrouwenscontactpersoon tot wie vrijwilligers zich kunnen wenden in geval van grensoverschrijdend gedrag. Jan-Willem is bereikbaar via vanlieshout@xs4all.nl en 06-21216566.
Contactgegevens
Onze contactgegevens vindt u hier.
Stukken
Hier vindt u:
Het ingevulde standaardformulier publicatieplicht ANBI Algemeen.
![](https://sovjet-ereveld.nl/wp-content/uploads/2024/12/Adoptantendag23.jpg)
![](https://sovjet-ereveld.nl/wp-content/uploads/2024/12/rondleiding-foto-footer-1-1024x683.webp)
![](https://sovjet-ereveld.nl/wp-content/uploads/2024/12/rondleiding-foto-footer-2-1024x768.webp)